Přeskočit na obsah

Novými náměstky primář Havrda a ředitel Vajdák

S příchodem prof. Petra Arenbergera dochází na ministerstvu zdravotnictví k několika personálním změnám, a to i v nejvyšších pozicích. „Političtí náměstci většinou přicházejí s ministrem. S oběma jsem komunikoval, oba mi nabídli rezignaci,“ řekl ministr zdravotnictví Arenberger.

Jedním novým náměstkem se má stát ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák a druhým primář Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Martin Havrda, člen výboru České nefrologické společnosti. Svůj plánovaný nástup do funkce politického náměstka redakci Medical Tribune primář Havrda potvrdil. „Pan ministr mě oslovil a já jsem se rozhodl jeho nabídku přijmout. Byl jsem koordinátorem covidové péče v naší nemocnici a v problematice, jak řešit provoz nemocnice v této situaci, a adaptaci nemocnice na ni jsme s panem ředitelem úzce spolupracovali. Proto jsem považoval za správné tuto nabídku přijmout ve chvíli, kdy mě oslovil,“ řekl primář Havrda.

Primář Havrda má mít podle slov ministra Arenbergera na starosti mimo jiné koordinaci odborných týmů k otázkám řízení epidemie, kterých je na ministerské a vládní úrovni několik. Havrda nechtěl minulý týden problematiku řízení epidemie a svůj názor na ni podrobněji komentovat, podotkl, že se snaží seznámit s různými pohledy. „Nechci přispívat k určité informační houštině,“ vysvětlil primář.

Také ředitel Vajdák potvrdil svoji nominaci na náměstka ministra. „Potvrzuji, že jsem dostal nabídku nového ministra zdravotnictví na pozici náměstka. Přijal jsem ji s tím, že nadále zůstávám na snížený úvazek ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, kde je nyní pověřen dočasně řízením nemocnice dosavadní náměstek pro léčebně preventivní péči MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.,“ sdělil agentuře ČTK Vajdák.

Záměr odejít z funkce koordinátorky očkování proti onemocnění COVID‑19 uvedla pro Seznam Zprávy Mgr. Kateřina Baťhová, vedoucí ministerského odboru mezinárodních věcí a Evropské unie. Skončit chce nejpozději do konce dubna. Tento záměr oznámila hned po změně na postu ministra premiérovi.

Bývalý ministr zdravotnictví doc. Jan Blatný měl dva politické náměstky, kterými byli prof. Vladimír Černý a Ing. Pavla Seilerová. Dalšími, odbornými náměstky jsou JUDr. Radek Policar a Ing. Helena Rögnerová. Ministerstvo zdravotnictví má neobsazenou také funkci náměstka pro zdravotní péči. Výkonem funkce hlavního hygienika je prozatím pověřena MUDr. Pavla Svrčinová a na místo bylo vypsáno výběrové řízení. Svrčinová se minulý týden potýkala se zdravotními potížemi poté, co byla odvezena do nemocnice přímo z online jednání vlády.

Jen dva dny po svém nástupu do funkce přijal ministr Arenberger rezignaci prof. Cyrila Höschla na pozici ředitele Národního ústavu duševního zdraví, na místo vypíše výběrové řízení. Höschlovo rozhodnutí podle informací MT bezprostředně nesouviselo s Arenbergerovým nástupem do funkce. „Panu řediteli jsem za jeho práci, kterou pro ústav, ale i pro českou a evropskou psychiatrii za několik desítek let odvedl, poděkoval a popřál mu hodně štěstí v jeho osobním životě i v dalších pracovních výzvách. Národní ústav duševního zdraví je intenzivně zapojen v procesu reformy péče o duševní zdraví, která je jednou z priorit ministerstva zdravotnictví. Věřím proto, že pan profesor bude aktivity reformy nadále podporovat, byť v jiné pozici a s menší tíhou zodpovědnosti za její úspěšný průběh,“ uvedl ministr Arenberger.

Za dobu ministerského působení docenta Blatného odešli ze svých funkcí mimo jiné náměstek prof. Aleksi Šedo, náměstek PharmDr. Lubomír Chudoba, náměstkyně MUDr. Alena Šteflová nebo ředitel Státního zdravotního ústavu MUDr. Pavel Březovský. Novou ředitelkou Státního zdravotního ústavu se stala začátkem dubna po výběrovém řízení MUDr. Barbora Macková.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené