Deficit vitaminu D u bariatrických pacientů
Mnozí lékaři nevědí o významu včasné suplementace vitaminu D u bariatrických pacientů. Ani bariatričtí chirurgové mnohdy nevědí, jaký by měl být optimální suplementační režim u těchto pacientů.
Původně se myslelo, že nedostatek vitaminu D po bariatrickém výkonu nastává kvůli nežádoucím účinkům operace, jako je například malabsorpce lipofilních nutrientů. Ale nyní se zdá, že deficit vitaminu D je spojen s malnutricí, jež byla u pacientů přítomna již před operací, neboť se ukázalo, že až 98 procent kandidátů na bariatrický výkon vykazovalo deficit vitaminu D. Tento deficit ve významné míře přetrvává i po operaci i přes suplementaci a hubnutí (což by teoreticky mělo uvolňovat vitamin D uložený v tuku). Přitom léčba již před chirurgickým zákrokem může zlepšit hojení a zkrátit dobu hospitalizace.
Jaká tedy je optimální koncentrace vitaminu D u pacienta před bariatrickým zákrokem a po něm? Guidelines American Society for Metabolic and Bariatric Surgery z roku 2013 doporučují dosáhnout plazmatické koncentrace 25‑hydroxyvitaminu D vyšší než 30 ng/ml, k níž bychom měli dospět aplikací standardní denní dávky alespoň 3 000 IU.
Dávkování vitaminu D však vyžaduje individualizovaný přístup. Mnozí lékaři například při předoperační preskripci nevědí, že vitamin D2 je signifikantně méně účinný než jeho forma D3. Při pooperačním dávkování se někdy nezohlední sezónní vliv, jenž určuje intenzitu expozice slunečnímu záření. Navíc jednotliví pacienti odlišně reagují na stejné dávky vitaminu D, což může být způsobeno například odlišnostmi u proteinů, jež vitamin D vážou.
Personalizovaná suplementace vitaminem D by tak měla zabránit jak podléčenosti, tak i přeléčenosti u pacientů bariatrické chirurgie.
Zdroj: Převzato a zkráceno z MedPage Today