Přeskočit na obsah

Lékařské recepty, jimž porozumí každý

V Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK ve Faustově domě byla v pondělí 21. listopadu pokřtěna nová publikace nazvaná Kuchařka lékařů českých s podtitulem S nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních.

Jejími kmotry byli děkan 1. LF UK prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, který se se čtenáři podělil o recept na Marseillskou bujabézu, předseda ČLS JEP a certifikovaný somelier prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., jenž kromě vlastního receptu na exotickou kachnu uzavírá celou knihu kapitolou o víně, a herec Bob Klepl, svou přítomností potvrzující, že nejde o knihu určenou pouze lékařům.

Tato unikátní kuchařka představuje 52 význačných českých lékařů prostřednictvím jejich esejů o jídle a vztahu k němu. Dotyční zde prozrazují své oblíbené recepty, jež jsou doprovázeny i lákavými fotografiemi doporučených pokrmů. Krátký životopis každého lékaře, jeho názor na život a vztah k jídlu na počátku každé kapitoly přibližuje čtenáři mj. také osobnost těchto veličin české medicíny v jakési nové a nezvyklé „člověčí podobě“.

Ta je umocněna schopností portrétisty Karla Meistera stisknout spoušť fotoaparátu v tu pravou chvíli. Úvodní slova garanta a spolueditora Štěpána Svačiny jsou mj. profesionálním upozorněním, že až tři čtvrtiny chorob jsou zaviněny výživou.

Přesto je patrno z uvedených receptů oblíbených jídel autorů, s jakou radostí ze života a chutí předávají své zkušenosti z vynikajících pokrmů, sice ne vždy dietních, ale zamilovaných – ze zcela odlišného oboru – totiž z kulinářství! Autoři jsou řazeni abecedně.

Životní vzpomínky, pestré zážitky z cest či přiznání zamilovaných jídel jsou předehrou k uvedení vlastního oblíbeného receptu. Inspirací jsou většinou rodinné tradice. Pokrmy exotičtější často spíše dokumentují navštívenou zem než slast z nezvyklých chuťových prožitků. Pochopitelně nechybí ani chvála vína!

Publikace není jen speciální kuchařkou, ale i určitým obrazem soukromí jednotlivých osobností, což knize dodává originalitu. Prozrazuje, že lékaři jedí rádi, jídla a klidného stolování v kruhu rodinném si většinou váží a někteří i velice rádi vaří.

Vynikající obrázky hotových pokrmů výborně dokreslují předkládaný text. Recepty jsou osvědčené a autorům chutnaly. Knihu lze pořídit prostřednictvím e‑shopu nakladatelství Axonite (www.axonite.cz) nebo v distribuční síti knihkupectví Kosmas.

-------

autor: Axonite CZ, 2011, vydání první, 144 s.,

editoři: Štěpán Svačina, Jiří Široký,

Medical Tribune

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Děti trestají

12. 8. 2022

Ve všech kulturních okruzích jsou lidé přesvědčeni, že ti, kdo překročí pravidla, zákony nebo normy, mají být potrestáni. Trestem může být…