Přeskočit na obsah

Lékařské recepty, jimž porozumí každý

V Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK ve Faustově domě byla v pondělí 21. listopadu pokřtěna nová publikace nazvaná Kuchařka lékařů českých s podtitulem S nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních.

Jejími kmotry byli děkan 1. LF UK prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, který se se čtenáři podělil o recept na Marseillskou bujabézu, předseda ČLS JEP a certifikovaný somelier prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., jenž kromě vlastního receptu na exotickou kachnu uzavírá celou knihu kapitolou o víně, a herec Bob Klepl, svou přítomností potvrzující, že nejde o knihu určenou pouze lékařům.

Tato unikátní kuchařka představuje 52 význačných českých lékařů prostřednictvím jejich esejů o jídle a vztahu k němu. Dotyční zde prozrazují své oblíbené recepty, jež jsou doprovázeny i lákavými fotografiemi doporučených pokrmů. Krátký životopis každého lékaře, jeho názor na život a vztah k jídlu na počátku každé kapitoly přibližuje čtenáři mj. také osobnost těchto veličin české medicíny v jakési nové a nezvyklé „člověčí podobě“.

Ta je umocněna schopností portrétisty Karla Meistera stisknout spoušť fotoaparátu v tu pravou chvíli. Úvodní slova garanta a spolueditora Štěpána Svačiny jsou mj. profesionálním upozorněním, že až tři čtvrtiny chorob jsou zaviněny výživou.

Přesto je patrno z uvedených receptů oblíbených jídel autorů, s jakou radostí ze života a chutí předávají své zkušenosti z vynikajících pokrmů, sice ne vždy dietních, ale zamilovaných – ze zcela odlišného oboru – totiž z kulinářství! Autoři jsou řazeni abecedně.

Životní vzpomínky, pestré zážitky z cest či přiznání zamilovaných jídel jsou předehrou k uvedení vlastního oblíbeného receptu. Inspirací jsou většinou rodinné tradice. Pokrmy exotičtější často spíše dokumentují navštívenou zem než slast z nezvyklých chuťových prožitků. Pochopitelně nechybí ani chvála vína!

Publikace není jen speciální kuchařkou, ale i určitým obrazem soukromí jednotlivých osobností, což knize dodává originalitu. Prozrazuje, že lékaři jedí rádi, jídla a klidného stolování v kruhu rodinném si většinou váží a někteří i velice rádi vaří.

Vynikající obrázky hotových pokrmů výborně dokreslují předkládaný text. Recepty jsou osvědčené a autorům chutnaly. Knihu lze pořídit prostřednictvím e‑shopu nakladatelství Axonite (www.axonite.cz) nebo v distribuční síti knihkupectví Kosmas.

-------

autor: Axonite CZ, 2011, vydání první, 144 s.,

editoři: Štěpán Svačina, Jiří Široký,

Medical Tribune

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené