Přeskočit na obsah

Málo vlákniny v prenatální výživě matek nastartuje ADHD u potomka

Epidemiologické studie naznačují, že kvalita stravy matek během těhotenství může ovlivnit riziko neurovývojových poruch u potomka. Rozsáhlá norská kohortová studie zkoumala spojitosti mezi příjmem vlákniny ve stravě matek a příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) v raném dětství. Výsledky, závěry: Vyšší příjem vlákniny matkami prenatálně byl spojen s nižším skóre příznaků ADHD u potomka ve věku tři, pět a osm let. A naopak nižší prenatální příjem vlákniny u matek může zvyšovat skóre příznaků ADHD u potomka během dětství nezávisle na genetické predispozici pro ADHD, vystavení nezdravé stravě a sociodemografickým faktorům.

Zdroj: Solberg BS, Kvalvik LG, Instanes JT, et al. Maternal fiber intake during pregnancy and development of attention‑deficit/hyperactivity disorder symptoms across childhood: The Norwegian mother, father, and child cohort study. Biological Psychiatry. 2024;95(9):839–848.

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…