Přeskočit na obsah

Pití a diabetes 2. typu

Výsledky metaanalýzy publikované v Diabetes Care ukazují, že umírněný každodenní příjem alkoholu působí jako protektivní faktor v rozvoji DM 2. typu. Naproti tomu příjem alkoholu nad 60 gramů za den u mužů a 50 gramů za den u žen má zřejmě účinky přesně opačné.

Vědci z Univerzity v Torontu pod vedením dr. Baliunasové realizovali metaanalýzu 20 kohortových studií, které čítaly dohromady 477 200 probandů, z toho u 12 556 se během studií vyvinul diabetes 2. typu. Vstupní kritéria zahrnovala diabetes 2. typu, diagnostikovaný dle kritérií WHO, longitudinální design studie (délka studií se pohybovala mezi 3 až 20 lety) a kvantitativní měření konzumace alkoholu.

Tým investigátorů zjistil, že ve srovnání s abstinenty dosáhli muži, kteří konzumovali 22 gramů alkoholu denně, 13procentní snížení relativního rizika rozvoje DM 2. typu. U žen dopřávajících si 24 g alkoholu denně činila tato redukce dokonce 40 procent. „Naše zjištění potvrzuje výsledky předešlých studií, hovořící o gaussovském vztahu mezi průměrnou konzumací alkoholu a rizikem rozvoje diabetu u mužů i u žen. Nejasné stále zůstávají biologické mechanismy vedoucí k tomuto fenoménu. “ uzavírá dr. Baliunasová.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…