Přeskočit na obsah

Česká asociace sester je proti akci Děkujeme, odcházíme

Česká asociace sester v pátek 21. ledna důrazně vystoupila proti akci Děkujeme, odcházíme. "Zásadně nesouhlasíme s formou tohoto protestu a nepřipojujeme se k němu. Jeho současná podoba nevrhá dobré světlo na celé zdravotnictví a zneklidňuje pacienty. Podobnou akci za nelékaře organizovat nebudeme a ani nebudeme vyzývat své členy, aby se k Děkujeme, odcházíme přidávali," řekla po ukončení mimořádného sněmu předsedkyň a předsedů sekcí a regionů České asociace sester její prezidentka Mgr. Dana Jurásková, Ph.D. Dodala, že pokud některé sestry lékaře v jejich protestu podpoří, je to samozřejmě jejich právo, jde však o individuální rozhodnutí.

Na tomto stanovisku se shodlo 50 z 53 účastníků pátečního zasedání. "Nelékařští zdravotničtí pracovníci výpovědi podávat nebudou, nebudou odcházet a nebudou současnou situaci eskalovat. Věřím, že tento postup bude oceněn a že se na nás při realizaci opatření směřujících ke stabilizaci ve zdravotnictví nezapomene," dodala Dana Jurásková.

Dále uvedla, že mnohé sestry mají obavu, že ve chvíli, kdy nemocnice opustí lékaři, budou se zavírat oddělení a ony mohou přijít o práci také. "Vzhledem k tomu, že počet sester na jednotlivých pracovištích bývá násobně vyšší než počet lékařů, budou této hrozbě čelit tisíce sester. Samozřejmě jen těžko můžeme odhadnout, co se stane po prvním březnu. Již nyní ale tato situace vyvolává napětí mezi lékaři a sestrami."

Česká asociace sester podle ní chápe nutnost reformy zdravotnictví. "Požadujeme ale, abychom se na ní mohli podílet. Chceme, aby vedla k posílení kompetencí a zodpovědnosti sester a ostatních nelékařů a aby tomu odpovídalo i jejich ohodnocení. Vzdělávají se dnes v souladu s požadavky Evropské unie, stále více z nich má vysokoškolský titul. Jejich postavení tomu ale zdaleka neodpovídá."

Zároveň však uvedla, že není možné počítat s tím, že sestry převezmou některé kompetence od lékařů již nyní a tím zmírní dopad jejich protestů. "Plošně to možné není, vždy by se muselo vycházet z kvalifikace a zkušeností konkrétní sestry," řekla.

Postoje ČAS komentoval náměstek ministra zdravotnictví Ing. Petr Nosek. "Vážíme si tohoto stanoviska, které přispívá k uklidnění celé situace. Pokud se v budoucnosti přistoupí k úpravám mzdových a platových poměrů ve zdravotnictví, tak se to nebude týkat jen jedné skupiny zdravotníků, ale všech," řekl.

lon

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené