Přeskočit na obsah

Desítky milionů pro spřátelenou firmu ve zdravotnictví

Firma Aquasoft, v níž pracuje přítel bývalé náměstkyně Markéty Hellerové Miroslav Petrík, získává ve zdravotnictví zakázky za desítky milionů korun. Možný střet zájmů odmítá firma jakkoli komentovat…

V roce 2008 připravilo ministerstvo zdravotnictví společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv projekt Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER). Ve vedení ministerstva tehdy byla Markéta Hellerová jako náměstkyně pro léčebnou péči. Soutěž vyhrála firma Aquasoft, ve které působí přítel Hellerové Miroslav Petrík. Firma za tuto zakázku inkasovala dodnes celkem 35 milionů korun, každý rok jí SÚKL platí za údržbu úložiště další miliony korun.

Redakce Medical Tribune se od začátku ledna zajímá o podrobnosti tohoto případu. Oslovila firmu Aquasoft s dotazem, zda ve společnosti opravdu pracuje někdejší zdravotní rada Středočeského kraje a pozdější ředitel zadlužené benešovské nemocnice Ing. Miroslav Petrík. Společnost však odmítla na tuto otázku odpovědět. „Naše společnost se k personálním otázkám nebude vyjadřovat,“ odpověděla na dotaz MT mluvčí firmy Iva Pavlousková. Na stejnou otázku dosud neodpověděl po opakovaných urgencích ani samotný Miroslav Petrík. Informaci o tom, že Miroslav Petrík skutečně v Aquasoftu působí, se podařilo až po několika dnech ověřit u samotné Petríkovy přítelkyně, bývalé náměstkyně ministerstva Markéty Hellerové. Podle jejího názoru však k žádnému střetu zájmu nedošlo. „Přítel do firmy nastupoval na jaře 2009, tedy v době, kdy například Centrální úložiště elektronických receptů, jestli si dobře vzpomínám, bylo již hotové a v testovacím provozu. Do té doby pracoval u konkurence,“ uvedla Hellerová.

Centrální úložiště elektronických receptů je přitom podle některých lékařů zatím problematické. „My jsme k tomuto projektu vydali už někdy na jaře 2009 negativní stanovisko a zatím nemáme důvod je měnit. Jde o elektronizaci formou shromažďování dat, což je princip, jejž odmítáme,“ říká pro MT předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko a dodává: „Navíc jde o paralelní shromažďování dat, které už dávno ZP mají, a to na jedno místo, takže s větší pravděpodobností jde o únik informací. Podle mých informací ještě začátkem tohoto roku s CÚR pracovalo jen minimum lékařů (pokud vím, méně než 10 v celé ČR) i lékáren (maximálně 20),“ uzavírá Jojko.

Zavázaná náměstkyně IPVZ

 Firma Aquasoft získává dnes lukrativní zakázky také od Institutu pro postgraduální vzdělávání. Jednou z těchto aktivit je například informační systém ZEUS, jejž Aquasoft dodal pro IPVZ za 13 milionů korun. A právě IPVZ je v podezření z dalšího střetu zájmů s firmou Aquasoft. V čele Institutu pro postgraduální vzdělávání stojí Vendula Pírková (loni působila jako ředitelka IPVZ, dnes je náměstkyní pro výuku).

Pírková pracovala do roku 2008 pod Petríkovým vedením jako hlavní sestra v zadlužené benešovské nemocnici. Petrík před svým odchodem ze zadlužené nemocnice vyplatil sobě na odměnách dva miliony korun. Další čtyři miliony podle tisku rozdělil mezi své tři náměstky, včetně hlavní sestry. Vendula Pírková tak od Miroslava Petríka získala značné odchodné. Kauzu nelegálního vyplacení „zlatých padáků“ vyšetřovala na začátku roku 2009 dokonce policie. Existuje tedy podezření, že vedoucí pracovník státní instituce (IPVZ) je zavázán vedoucímu pracovníkovi soukromé firmy (Aquasoft), která od této státní instituce dostává lukrativní zakázky.

O možném finančním vztahu s vedením firmy Aquasoft však náměstkyně IPVZ Vendula Pírková nechce hovořit. „Smlouva mezi vámi uváděnou společností a IPVZ byla uzavřena mým předchůdcem, tedy ještě před mým příchodem na IPVZ. Domnívám se, že pracovně právní vztahy jsou ryze soukromou záležitostí,“ odpovídá Pírková. Firma Aquasoft na svých stránkách o projektu ZEUS cituje Vendulu Pírkovou, která popisuje přínosy tohoto systému: „Informační systém ZEUS od Aquasoftu ukázal zdravotnické veřejnosti své přínosy a užitek ihned po pár dnech provozu. Systém zjednodušil a zpřehlednil přístup pro lékařské i nelékařské pracovníky k jednotlivým školením výše uvedených vzdělávacích projektů. Spolupráce s Aquasoft týmem fungovala velmi dobře, projekt jsme tak mohli přebrat v dohodnutém termínu, kvalitě a plném rozsahu.“ Zůstává otázkou, kolik zdravotníků v praxi tento drahý nový software skutečně využívá. „Nevím přesně, co všechno ZEUS za bezvadné funkce nabízí, ale faktem je, že již před evropskými dotacemi měl IPVZ plně funkční přihlašovací a registrační systém,“ říká mladý lékař v internetové diskusi.

Další zakázky pro Aquasoft?

IPVZ přitom už nyní plánuje vývoj dalších softwarových aplikací. Někdejší ředitelka IPVZ před dvěma měsíci v odborném tisku uvedla: „V rámci tzv. aktivity A12 budou zpracovány odborné výukové texty a vytvořena knihovna audiovizuálních prezentací a přenosů z operačních sálů.“ E‑ knihovna má podle slov Pírkové sloužit všem zdravotnickým pracovníkům. „Jak bude vypadat samotné fungování v praxi, zatím projednáváme s pracovníky IT. Důležité ale je, že nyní musíme v souladu se zákonem o veřejných zakázkách vybrat dodavatele, kteří nám projekt zpracují přesně podle našich požadavků.“ Bude přesné požadavky IPVZ na další softwarový projekt opět splňovat spřátelená firma Aquasoft? „Z pozice náměstkyně pro výuku vám na to nejsem schopná odpovědět,“ uvedla pro MT Vendula Pírková.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené