Přeskočit na obsah

Kde ty české sestry jsou?

Nemocnice hlásí nedostatek zdravotních sester. Přibývá těch, které ze zdravotnictví odcházejí. Zdravotní sestra Dana Krásová pro Medical Tribune mapuje, kam sestřičky mizejí. A zároveň upozorňuje: „Teď je řada na vás. Politicích, odborné veřejnosti, na vás, kteří připravujete novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních a novelu vyhlášky o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb…“

V posledních dnech se už i naše média začínají zajímat o problém, který trápí naše zdravotnictví. Problém vážnější, než by se mnohým odborníkům, politikům a hlavně pacientům mohlo zdát. Byť mnohde nemocnice a další zdravotnická zařízení ještě fungují, je to díky nim. Díky našim zdravotníkům, od pomocného personálu až po lékaře.

Bez koho se ovšem žádný lékař neobejde? Bez „své“ sestry. Potažmo bez svých sester. Ano, měli bychom si konečně přiznat, že jsou to ony, kdo drží tuto potápějící se loď ještě nad hladinou.

Jejich bedra drží velkou tíhu a ony se snaží, aby toto monstrum ještě nešlo ke dnu. Jak dlouho ještě tuto tíhu ale vydrží? Jak dlouho vydrží pracovat nad rámec svých fyzických a psychických sil? Na úkor rodin, svého zdraví a svého osobního života?

Mnohdy finančně i společensky nedoceněné, ponižované svými nadřízenými, nucené porušovat legislativu. Pracující za diktátorských podmínek svých zaměstnavatelů, kteří nedodržují zákony! Bude se mít za pár měsíců, maximálně pár let o nás kdo starat?

Do zahraničí, do farmafirem, do fitness

O tom, že sestry ve velkém mizejí mimo ošetřovatelství, svědčí autentické výpovědi sester ze sociálních sítí, které se mi podařilo sesbírat.

Sestry buď odcházejí do zahraničních nemocnic, nebo v ČR zůstávají, ale pracují v jiném oboru. Nastupují jako úřednice v bance, jako instruktorky ve fitness, některé se překvalifikují na účetní nebo letušky, jsou operátorky call center, dělají pokladní v supermarketech nebo samy podnikají v různých oborech. Ty, které v českém zdravotnictví zůstaly, pracují na různých pozicích ve farmaceutických firmách, jako konzultantky pro oblast potravinových doplňků nebo jako poradkyně v těhotenství a u porodu.

Na řadě jsou politici

O důvodech, proč se to děje, kam a proč mizejí naše sestry, se toho tu napsalo již dost. Přiznejme si konečně, že máme vážný problém. Že není už čas na nějaké kosmetické úpravy ani čas na žabomyší války, kdo má větší pravdu. Je nutné okamžitě jednat!

Uvědomme si, že nám už nikdo jiný nepomůže. Nemáme totiž už kolegům ze zahraničí co nabídnout. Sestry si své úkoly plní. Jak ty přímo v provozech, tak ty veřejně činné.

Jednu sestru máme také mezi politiky. Je to paní poslankyně Mgr. Jana Pastuchová, která je radikálním a hlavně potřebným změnám velice nakloněna a pomáhá nám je prosadit.

Další sestrou, která dlouhodobě a intenzivně bojuje za lepší pracovní podmínky všech zdravotníků, je paní Bc. Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. A jistě jsou další, kterým není tato kritická situace lhostejná.

Teď je řada na vás. Politicích, odborné veřejnosti, na vás, kteří připravujete novelu zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, a novelu vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené