Přeskočit na obsah

Ortopedi z Motola využili novou metodu regenerativní medicíny

Na konci února ortopedi z FN Motol jako první v České republice přistoupili k aplikaci dvou nových implantátů do kolene pacientů. U obou výkonů s českými odborníky spolupracoval belgický specialista prof. Em. Dr. Rene Verdonk (Universitair Ziekenhuis Gent, Belgie).

V prvním případě šlo o operaci menisku s využitím přípravku Actifit, což je syntetická výztuha menisku využívaná pro opravu a regeneraci tkáně po zranění. Očekávanou výhodou pro pacienta je zmírnění bolesti a zlepšení kvality života.

I když se jedná se o relativně složitý operační zákrok hluboko v kloubu, který je prováděn v celkové či spinální anestezii a vyžaduje relativně dlouhodobou rekonvalescenci po dobu „vhojování“ transplantátu, má tento způsob léčby podle prof. MUDr. Tomáš Trče, CSc., MBA, přednosty Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN Motol, jednoznačné výhody. „Doposud se poranění menisku a kloubních pouzder řešila částečným odstraněním defektní části kloubu, v lepším případě sešitím trhliny menisku. Nezamezilo se však postupnému poškozování chrupavky, což se nakonec muselo řešit výměnou celého kloubu,“ říká profesor Trč. Náhrada chybějící části, nebo dokonce celého menisku, a to uměle vytvořeným komponentem, který je časem v těle kompletně vstřebán, umožňuje úspěšnou léčbu pacientů s bolestivými meniskovými lézemi. To vše bez následného omezení v zatížení a plné funkčnosti tlumení nárazů, ke kterým v kolenním kloubu dochází.

V druhém případě se jednalo o řešení osteochondrálního defektu s využitím materiálu MaioRegen. Ten představuje trojrozměrnou matrici se strukturou a složením, které napodobují vlastní tkáně těla. Využívá se jako náhrada kloubní chrupavky a části kosti přiléhající k chrupavce a podporuje řízenou obnovu těchto poškozených tkání.

MaioRegen je indikován pro léčbu jednotlivých nebo vícečetných osteochondrálních defektů se zasaženou kostí, které jsou způsobeny traumaticky, posttraumaticky, degenerativními procesy, osteochondrózou. Je indikován také u poškození vzniklých časnou osteoartrózou.

Tato osteochondrální náhrada je složena z kolagenních vláken I. typu (equinního původu), obsahujících krystaly hydroxyapatitu (HA). Tyto materiály jsou fyziologicky přítomné v organismu, a proto se nemění kloubní biochemická rovnováha.

Náhrada je v podobě kompozitní matrix, která napodobuje anatomickou strukturu osteochondrální tkáně: povrchová část kopíruje chrupavku, zatímco hlubší vrstva kopíruje strukturu subchondrální kosti. Oba nové materiály jsou po implantaci a vhojení v průběhu času v těle vstřebány.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené