Přeskočit na obsah

Lékařská pohotovost na urgentu má být pro praktiky povinná

Nemocnice jsou přetíženy pacienty, kteří přicházejí po ukončení ordinačních hodin praktických lékařů na pohotovosti jejich ambulancí. O tom, jak řešit pohotovost, a jak do ní zapojit i ambulantní lékaře, se proto mluví už roky. Ambulantní lékaři sice mají zákonnou povinnost podílet se na pohotovostních službách, v některých regionech to ale příliš nefunguje.

Ministerstvo zdravotnictví nyní přepisuje zákon o zdravotních službách. „V rámci této novely změníme pravidla lékařské pohotovostní služby. Stanovíme podmínky, za kterých bude pro praktické lékaře povinná,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro MT.

Lékaři přitom nebudou sloužit ve spoře vybavené ordinaci na okraji jinak zavřené polikliniky, ale v bezprostřední blízkosti vyšetřovacích přístrojů při urgentním příjmu v nemocnici. „V rámci reformy chceme, aby praktici sloužili v rámci urgentních příjmů, aby měl komplement v zádech a mohl pacienta poslat na další vyšetření. Pokud pacient přijde s banalitou, předepíše mu lék,“ popsal ministr. Systém by mohl začít nabíhat od roku 2020 v těch oblastech, kde vhodný urgentní příjem vybudovaný bude. Ministerstvo chce podpořit budování urgentních příjmů, aby byl zhruba v každém okrese jeden.

První reakce předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela byla rozpačitá. Pochybuje o tom, že praktici nějak nemocnicím pomohou. „Nevidím žádný prostor, jak by mohli být praktičtí lékaři na urgentním příjmu v nemocnici užiteční. Měly by se obnovit dřívější ordinace LSPP,“ řekl Engel pro MT.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka si dovede představit, že by zdravotní sestra, která na urgentním příjmu třídí pacienty podle jejich stavu, některé z nich poslala do přilehlé pohotovostní ordinace, kde bude sloužit praktický lékař. „Myslím, že to může fungovat i v dobrovolném režimu, když to bude dobře zorganizované, slušně ohodnocené a lékař bude mít za sebou zázemí nemocničního komplementu,“ uvedl Šonka.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené