Přeskočit na obsah

Zavedení sdíleného lékového záznamu se zpozdí

Cesta návrhu, který zavádí sdílený lékový záznam, sněmovnou, se zkomplikovala. Přerušení projednávání novely poslanci zdravotního výboru schválili čtrnácti hlasy ze šestnácti přítomných. A to přes to, že se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a jeho náměstek Filip Vrubel přimlouvali za jeho projednání.

„Předpokládali jsme, že se to ještě před Vánoci projedná. Je to pro nás nepříjemné. Dali jsme určitý příslib, že lékový záznam bude fungovat v příštím roce. Jak teď počítáme lhůty, vypadá to nejspíš, že ten systém poběží od roku 2020. Je to zklamání,“ řekl ministr Vojtěch po jednání sněmovního výboru.

Důvodem přerušení projednávání bylo to, že souběžně parlamentem prochází jiná novela zákona o léčivech, která se převážně zabývá protipadělkovou směrnicí. Ta má číslo sněmovního tisku 262. Poslanci si chtějí přerušením projednávání novely o lékovém záznamu (sněmovní tisk 302) nechat prostor pro to, aby mohli zareagovat na případné změny schválené v protipadělkové novele. „Zásadně s tím nesouhlasíme, přístup sněmovní legislativy je velmi formalistický,“ říká ale Vojtěch.

Protipadělková novela je na programu prosincové schůzce senátu. Podle poslance STAN Petra Pávka i ta mohou přijít další pozměňovací návrhy. I proto přerušení projednávání lékového záznamu přivítal. „Zdůvodnění je procesně správně. I tisk 262 je poměrně komplikovaný a podle mě nebyl dobře připravený z ministerstva zdravotnictví. Je to vidět i na tom, že ministerstvo samo prostřednictvím různých poslanců podává pozměňovací návrhy, což je z mého pohledu hodně amatérské. Podle mě to není dobrá praxe,“ řekl Pávek.

V původním návrhu novely, která zavádí lékový záznam, byl navržený termín platnosti od 1. ledna 2019. V poslední době mluvili zástupci ministerstva o dubnu roku 2019. Ani když se projekt sdíleného lékového záznamu odloží až na rok 2020, nevidí v tom předsedkyně zdravotního výboru sněmovny prof. Věra Adámková problém. „Nemyslím, že se odložením něco stane. Je třeba přijmout zákon dobrý, ne jej přijmout co nejdřív,“ uvedla Adámková. „Čisté je nechat protipadělkovou novelu doběhnout, schválit ji, a pak úplně v klidu dodělat lékový záznam,“ řekla.

 

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené