Přeskočit na obsah

Nová úhrada za péči o diabetiky se senzorem

Zatím však zůstává na senzory poměrně vysoký doplatek pacienta.



Novela sazebníku výkonů, která je těsně před podepsáním, počítá s novým výkonem, který budou moci vykazovat specializovaná pracoviště. Jak MT vysvětlil MUDr. Jan Šoupal, Ph.D., člen výboru České diabetologické společnosti ČLS JEP, míněna jsou diabetologická centra a ti diabetologové, kteří mají od diabetologické společnosti certifikát o absolvování příslušného kursu. Výkon s kódem 13077 nese název Kontinuální monitorování glykémie pomocí senzoru a lékař ho bude moci vykázat čtyřikrát ročně s hodnotou 341 bodů.

Tímto výkonem se hradí kontrola jen u některých pacientů se senzorem, například těhotných žen nebo těch diabetiků s inzulinovým perem či inzulinovou pumpou, kteří mají časté hypoglykémie, případně závažné hypoglykémie, nebo trpí syndromem porušeného vnímání hypoglykémie.

Senzory pro kontinuální monitoraci koncentrace glukózy se podle MUDr. Šoupala v praxi prosazují stále více a zavedení tohoto výkonu tomu může dál pomoci. I když je výkon podle něj stále podhodnocený, vnímá to jako krok dopředu. „Bude to další impuls, který bude lékaře motivovat. Uvidí, že čas, který s pacientem se senzorem stráví, pro ně nebude tolik prodělečný,“ uvedl MUDr. Šoupal. Jak se rozšiřuje využití senzorů, začalo podle něj zároveň klesat předepisování inzulinových pump.



Rozšíření by pomohlo snížení doplatků

Jeden implantovaný senzor měří glykémii v krátkých několikaminutových intervalech po dobu zhruba jednoho týdne. Pacient získá podrobný přehled o tom, jak se koncentrace glykémie u něj pohybuje. Při vysokých i nízkých koncentracích spustí senzor alarm.

Už dnes používají senzory na měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině podle MUDr. Šoupala řádově tisíce pacientů s diabetem 1. typu. Do budoucna by jich mohlo být i více. Kromě přirozené setrvačnosti zvyklostí to souvisí i s ekonomickými motivacemi jak na straně lékaře, tak na straně pacienta. Pacienti doplácejí na senzory až několik set korun měsíčně. To by se mohlo změnit, až proběhne kategorizace podle nového systému úhrad zdravotnických prostředků.

 

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené