Přeskočit na obsah

Fórum MT: Konspirační teorie o očkování a co s nimi

Proočkovanost v ČR klesá, proti některým nemocem dokonce tak, že to ohrožuje kolektivní imunitu. Děti jsou povinně očkovány proti devíti nemocem, s nepovinným očkováním je to ročně milion dávek. Přetrvává mýtus, že očkování způsobuje autismus. Informovanost populace je i věcí ministerstva zdravotnictví, které v tom zaspalo. Teď přišlo s návrhem zákona o odškodnění následků povinného očkování, výše se má řídit občanským zákoníkem. Ministerstvo také plánuje informační kampaň.

Podle náměstka ministra zdravotnictví, předsedy České vakcinologické společnosti ČLS JEP Prof. MUDr. Romana Prymuly, CSc., Ph.D., zavedení odškodnění závažných reakcí zvýší důvěru v systém očkování. „Na druhé straně je vliv odpůrců očkování enormně silný a zejména šířením svých konspirativních teorií na sociálních sítích úspěšně „zpracovávají“ nové maminky tak, že současná proočkovanost dramaticky klesá. Tuto skutečnost již není možno podceňovat a tvářit se, že neexistuje,“ uvádí prof. Prymula.

fórum očkování Prymula

Podceňování významu očkování souvisí podle něj s tím, jak se lidé s infekcemi přestali potkávat. „Vakcíny a očkování obecně se stávají obětí svého vlastního úspěchu. Vakcínami preventabilní onemocnění postupně mizí a mladá generace jejich hrozbu již nevnímá. Jinak je těžké uvěřit skutečnosti, že nemalá část české veřejnosti považuje vakcínu za větší riziko než samotnou infekční chorobu,“ myslí si prof. Prymula.

Ministerstvo chce vytvořit nový webový portál, kde budou pro rodiče k dispozici skutečně ověřené vědecké informace o očkování. Zvažuje také debatu o učebních osnovách. „V rámci polarizující se a hyperdemokratické společnosti není zcela jednoduché ovlivňovat či dokonce měnit názor odpůrců. Cest se nabízí několik, za vítězství bych považoval již pouhé zastavení současného negativního trendu,“ uvedl prof. Prymula.

Podobně to vidí Prof. MUDr. Věra Adámková,CSc., předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR, přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM. Jako příklad uvádí spalničky. „V letošním roce jsme opět zaznamenali v ČR výskyt spalniček ve větší míře. Je nutné si uvědomit, že díky preventivnímu očkování se tato nemoc vyskytla v ČR mezi roky 2005 až 2007 u 0–7 pacientů ročně. Od této doby klesá proočkovanost populace a spalničky se snadněji šíří. V současné době hrozí, že dalším snížením proočkovanosti může dále docházet k výskytu epidemií spalniček, které mohou mít i fatální komplikace,“ uvádí prof. Adámková. „Proočkovanost v našich podmínkách klesá, protože ani nynější dospělí ve věku 40–50 let neviděli následky tzv. dětských přenosných chorob, a proto se domnívají, že očkování nepotřebují. Je třeba si uvědomit, že snížením proočkovanosti vystavují své děti velkému nebezpečí, protože při snížení pod určité procento již proočkovaná populace „nestíhá“ chránit neočkované (nikdy nebylo proočkováno 100 procent populace), a tím se původci nemocí mohou rychleji šířit,“ dodává.

Tomaschoff očkování

Naopak PaedDr. Alena Gajdůšková, poslankyně PSP ČR, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, považuje založení odškodňovacího fondu za riziko. „Pokud má být cílem nápadu s fondem odškodnění dosáhnout lepšího přijetí očkování u veřejnosti, pak to je Absurdistán. Protože kdyby zde bylo riziko vážných následků pro děti v důsledku očkování, pak musím jako zákonodárce i za Svaz pacientů ČR požadovat po ministerstvu k takovému očkování jednoznačné stanovisko, tedy zákaz rizikové vakcinace, ne zřízení fondu pro odškodnění. Ve skutečnosti relevantní studie nepotvrdily souvislosti zdravotních následků a očkování,“ míní PaedDr. Gajdůšková. „Lepší než zřizování fondu by určitě bylo umožnit rodičům po poradě s lékařem u dětí s křehčím organismem očkování postupné,“ myslí si.

Martina Suchánková z ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, z. s., hodnotí zavedení odškodnění újmy způsobené očkováním pozitivně. „Nicméně toto odškodnění mělo být součástí legislativy už dávno,“ poznamenala Suchánková. „Vyšší důvěru, a tedy i proočkovanost, může přinést úprava systému směrem k pacientovi. Někteří rodiče se nyní cítí pod velkým tlakem, není prostor na jejich názory, na individualizovaný přístup k očkování, na pečlivou reflexi zdravotního stavu jejich dětí,“ uvedla Suchánková.

Jak uvádí MUDr. Alena Dernerová, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu ČR, rodiče mají mnohdy zkreslené informace. „Jako dětský neurolog se ve své ordinaci čím dál více setkávám s dotazem rodičů, zda je očkování nutné. Ve většině případů přicházejí vyzbrojeni informacemi z mistra Googla z různých chatů maminek nebo rodičů, kteří mají handicapované dítě, a bez jakýchkoli souvislostí, třeba že dítě mělo krvácení do mozku v důsledku nedonošenosti, píší, že tohle se stalo dítěti po očkování,“ poznamenala MUDr. Dernerová. „Za svou – troufnu si říci – dlouholetou praxi jsem se nikdy nesetkala s poškozením zdraví očkovaného dítěte v důsledku vakcinace. Skutečných těžkých následků po očkování je opravdu naštěstí velmi málo, udává se pět případů ze 112 000 očkovaných dětí do roka. A pro tyto děti samozřejmě je nutné mít fond, který by je odškodnil a z něhož by se hradila následná péče o takto postižené dítě. Následky po spalničkách jsou přibližně 1 000× vyšší než následky po očkování!“ upozorňuje MUDr. Dernerová.

 

citát fórum Hulleova

 

Podle MUDr. Ilony Hülleové, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR by zřízení fondu mohlo pomoci posílit důvěru v očkování. Zásadní je ale osvěta a motivace. „Zvýšit proočkovanost populace je možné jen trvalou osvětou rodičů a celé veřejnosti. Selhává udělování sankcí rodičům. Já osobně nejsem příznivcem pokut, zejména těch, které jsou těžce vymahatelné. Domnívám se, že státní podpora rodin s dětmi, bonusy zdravotních pojišťoven a jiné výhody by měly být poskytovány jen těm, kteří plní své povinnosti rodičů, mezi něž patří i povinnost nechat své dítě naočkovat proti vybraným onemocněním.

Čtěte plné znění Fóra MT.

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…