Přeskočit na obsah

Snížení přípustného množství alkoholu u řidičů nemělo příznivý vliv na počty dopravních nehod

U nás se neustále objevují návrhy, aby byl zrušen nulový limit alkoholu pro řidiče motorových vozidel nebo alespoň pro cyklisty na vyhrazených stezkách. Uvádějí se země, ve kterých je určité množství alkoholu v krvi povoleno. Ve Skotsku se pokusili zredukovat povolené množství alkoholu v krvi z 0,08 g/dl na 0,05 g/dl. V letech od ledna 2013 do konce prosince 2016 zde výzkumníci sledovali vliv tohoto snížení na počet dopravních nehod. Nálezy srovnávali se situací v Anglii a Walesu. A zjistili, že snížení povoleného množství alkoholu v krvi neovlivnilo počet dopravních nehod. Snížení hladiny alkoholu však přineslo mírný pokles v pití alkoholu. Domnívají se, že v době testování vlivu redukce přípustné hladiny alkoholu nebylo zpřísněno měření alkoholu.

Myslím, že bychom měli zůstat při našem způsobu, a nepovolovat ani stopu alkoholu v krvi u řidičů. Jiná situace je při projížďce cyklistů po vinných stezkách. Nejrozumnější by bylo, kdyby na stezkách vyhrazených pro cyklisty, nikdo alkohol v dechu nebo krvi netestoval.


Haghpanahan H, Lewsey J, Mackay DF, et al. An evaluation of the effects of lowering blood alcohol concentration limits for drivers on the rates of road traffic accidents and alcohol consumption: a natural experiment. Lancet 2018:321–329.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

V oblasti kardiomyopatií se událo mnohé

23. 4. 2024

„Jsme rádi, že v Česku vzniká síť center, u nichž je předpoklad, že se kvalitně postarají o pacienty s hypertrofickou kardiomyopatií – relativně…