Přeskočit na obsah

Výstavba nové nemocnice v Bratislavě v plném proudu

Premiér Peter Pellegrini ve středu oznámil konec jednání. „Úlohou vlády a mojí snahou bylo hledat takové řešení, abychom co nejdřív vyřešili ten třicetiletý problém, že stát nebyl schopný postavit novou nemocnici v Bratislavě. I proto jsem využil možnost zeptat se investora, jestli by nezvážil, že by ustoupil od svých aktivit, a stát by mohl celý projekt převzít a upravit pro svoje účely. Na základě vyjádření zástupců finanční skupiny a až arogantních komentářů, které na stranu vlády adresovali, chci oznámit, že je mi jedno, co finanční skupina Penta bude, nebo nebude dělat,“ citoval premiéra server Sme.

Stavba nové nemocnice Penty je v plném proudu. Stát také chce v Bratislavě postavit novou nemocnici, plány se ale stále mění. Poslední dva roky se stát snaží vysoutěžit firmu na zbourání skeletu, který na místě plánované výstavby zůstal před třiceti lety po předchozím pokusu o postavení nové nemocnice. Stát zatím nemá ani architektonický návrh nové nemocnice. Aktuální termín otevření nové státní nemocnice je až v roce 2024. To už má být nemocnice Penty dva roky v provozu. Bratislava tak může získat hned dvě nové moderní nemocnice.

Pellegrini má obavu, že nová nemocnice Penty stáhne nejlepší odborníky a stát pak bude mít problém personálně obsadit tu svoji. Po neúspěšných jednáních prohlásil, že si Penta myslí, že si na zdravotnickém systému „napakují kapsy“ a že si vybírají z celého systému jen zdravé rozinky a státu nechávají to ztrátové. „Ať si Penta klidně zkusí soupeřit se státem. Jestli si myslí, že ten souboj může vyhrát, tak jim přeju hodně štěstí,“ řekl Pellegrini na serveru Sme.

Pro Pentu bude bratislavská nemocnice první koncovou nemocnicí nejvyššího typu, kam se mohou odesílat nejtěžší případy. Tím je pro ni klíčová. Během jednání připustila investiční skupina možnost, že by budovu nemocnice vlastnil stát, ale Penta by ji provozovala. To premiér odmítl. Na Slovensku vlastní Penta 17 nemocnic místního a regionálního významu. Loni její sítě poliklinik a nemocnic Pro Care a Svet zdravia utržily 248 mil. eur a dosáhly celkově zisku 3,4 mil. eur. Do výstavby bratislavské nemocnice vloží Penta 240 mil. eur.

„Tím, že naše společnosti hospodaří zodpovědně, vytvořený zisk můžeme do sektoru znovu reinvestovat. Zároveň to znamená, že se nepotřebujeme zapojovat do oddlužení a jsme tak příkladem toho, že i ve slovenském zdravotnictví je možné fungovat kvalitně a přitom efektivně,“ uvedli zástupci Penty při prezentaci nemocnice, které říkají nemocnice nové generace. „Nevidím důvod, proč bychom teď na začátku měli něco prodávat. A určitě ne státu, protože jsem přesvědčený, že stát není schopný manažer, poznamenal partner Penty Eduard Maták.

Celkový dluh slovenských nemocnic dlouhodobě narůstá a trend nezvrátilo ani loňské oddlužení nemocnic, na které Slovensko vyčlenilo přes 500 milionů eur a jen do konce července reálně vyplatilo 339 milionů eur. Celkový objem závazků ve slovenském zdravotnictví stoupl na konci loňského roku meziročně o 3,5 procenta na 1,51 miliardy eur, uvedla ČTK. Pokud vezmeme 13 největších slovenských nemocnic, ty snížily svou celkovou ztrátu díky oddlužení ze 110 milionů eur na 13,5 milionu eur. Bez zohlednění oddlužení by ale jejich ztráta naopak rostla. Státní nemocnice dluží dodavatelům léků a zdravotnického materiálu.

Na stavbě zúročí Penta zkušenosti s vybudováním nové nemocniční budovy ve východoslovenských Michalovcích. Penta slibuje, že její nová bratislavská nemocnice předčí technický standard stávajících slovenských nemocnic. Má například disponovat nadstandardním radiodiagnostickým vybavením. Lékárna bude využívat pro hospitalizované pacienty centrální robotickou přípravnu léků, která minimalizuje chyby. Bude mít také moderní urgentní příjem. Všechny pokoje pro pacienty budou jednolůžkové.  Kromě jiného bude připravená na bezpapírový provoz, který ale zatím slovenská legislativa neumožňuje. Nábor zaměstnanců, kterých bude potřebovat celkem 1200, zahájí Penta příští rok. Oslovuje mimo jiné Slováky, kteří pracují v zahraničí. Kromě toho bude důležité získat smlouvu s největší zdravotní pojišťovnou, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která má 64 procent obyvatel Slovenska.

 

Nemocnice nové generace Svet zdravia v Bratislavě
Náklady na vybudování a  spuštění: 240 mil. eur
Termín zahájení provozu: leden 2022
400 lůžek
14 operačních sálů
35 tis. hospitalizací / rok
1200 zaměstnanců

 

 

Státní nemocnice Bratislava - Rázsochy
Náklady 263 mil. eur
Termín zahájení provozu 2024
653 lůžek
kapacity pro vědu, výzkum a výuku

 

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…