Přeskočit na obsah

Ministr nemocnicím: Raději se ještě dohodněte

Pokud se ani do definitivního skončení dohodovacího řízení nedohodnou se zdravotními pojišťovnami, nemají nemocnice od ministerstva zdravotnictví očekávat žádné přilepšení v úhradové vyhlášce proti tomu, co od pojišťoven dostaly jiné segmenty. To vzkázal 29. května ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyjednavačům nemocnic poté, co přípravná fáze dohodovacího řízení v segmentech akutní i následné nemocniční péče skončila nedohodou.

„Opakovaně jsem řekl, že nikdo nemůže počítat s tím, že bude mít benefity, pokud se nedohodne. Vždy musí být preferováni ti, kteří se dohodnou s pojišťovnami. To je něco, z čeho neustoupím, je to principiální postoj současného ministerstva zdravotnictví,“ prohlásil ministr.

Podle něj je stále naděje, že nemocnice a pojišťovny najdou řešení, se kterým budou obě strany spokojené. „Pojišťovny jsou si vědomy, že dohoda je prioritní. Takové od nás mají zadání,“ řekl Vojtěch. Přípravná fáze dohodovacího řízení o úhradách zdravotních služeb v roce 2020 skončila 23. května, nyní běží oponentura a celé dohodovací řízení skončí 19. června.

Také ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Zdeněk Kabátek vyjádřil přesvědčení, že i po krachu přípravných rozhovorů naděje na dohodu s nemocnicemi žije. „V segmentu lůžkové péče ještě debata pokračuje a jsem optimista, že dopadne stejně dobře jako v jiných segmentech. Dokud není ukončeno dohodovací řízení, prostor je. Jsem zastáncem toho, aby se sedělo u jednacího stolu, dokud se dá,“ uvedl na dotaz MT po květnovém zasedání správní rady ředitel Kabátek. „Bylo by nešťastné, kdyby to zástupci lůžkové péče vyhrotili až k nedohodě. Byl by to krok zpátky,“ dodal.

Nemocnice si do letošních vyjednávání nesly nepříjemnou zkušenost z loňského dohodovacího řízení a následného vývoje. Vyjednavači nemocnic se loni s pojišťovnami dohodli na úhradách pro letošní rok, následně ale vláda rozhodla o navýšení platových tabulek, a výpočty nemocnic přestaly vycházet. Odpovědnost přitom zůstala na ředitelích nemocnic. Nemocnice chtěly předejít tomu, aby se něco podobného opakovalo. „Chtěli jsme pojistku, aby se úhrady od zdravotních pojišťoven automaticky navýšily, pokud by vláda zvýšila platové tabulky. Na to zdravotní pojišťovny nepřistoupily,“ řekl místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Ing. Michal Čarvaš.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené