Přeskočit na obsah

Výroba léčiv v opavském závodě roste

Díky technologiím a efektivitě vyrábí Teva Czech Industries některé přípravky levněji než její konkurenti z Indie.



V opavském výrobním závodě společnosti Teva pracuje od letošního dubna nový moderní stroj na potahování tablet – kontinuální coater. Jeho pořizovací cena včetně příslušenství byla 2,5 milionu dolarů a továrně umožnil výrazně zefektivnit a následně navýšit výrobu metforminu. Opavský závod se v rámci globální sítě Tevy stává dominantním výrobcem tohoto léku. Jak uvedli zástupci Tevy, tento přístroj je v regionu unikátní.

Kontinuální coater šetří práci personálu. Tablety strojem procházejí průběžně a odcházejí pak přes ochlazení ven, a nemusejí se tedy po určitých dávkách po potažení vysypávat a vyměňovat za novou dávku. „Momentálně stroj za hodinu potáhne 300 kilogramů tablet, ale maximální výkon je přes 500 kilogramů,“ uvedl ředitel výroby pevných lékových forem Radovan Toman. Produkci proto hodlá Teva další optimalizací ještě navyšovat.

Na pevné lékové formy byla v roce 2010 v Opavě postavena nová výrobní hala. Následně došlo k jejímu rozšíření. „Loni jsme dokončili investici za 27 milionů dolarů (přes 630 milionů korun) do rozšíření kapacity závodu na výrobu pevných lékových forem. Postavili jsme celý nový blok,“ uvedl jednatel společnosti Jaroslav Chylík. Od roku 2006 investovala Teva v Opavě více než 400 milionů dolarů (okolo 9,5 miliardy korun). Aktuálně závod vyrábí 6,6 miliardy tablet a do budoucna má kapacitu vyrobit až 11 miliard tablet za rok.

Pro příští rok plánuje závod celkové navýšení výroby. Do Opavy totiž Teva přesouvá výrobu generik z jiných, méně efektivních závodů. Zejména z Izraele, kde se jedna továrna zavírá koncem letošního roku, a z USA. „Teva chce mít do budoucna méně výrobních závodů a efektivnější závody. Protože náš závod patří v rámci skupiny k nejefektivnějším, přesouvá se výroba sem,“ uvedl Chylík. „Za poslední dva roky jsme například u výroby metforminu zvýšili efektivitu o padesát procent,“ uvedl. Opava má být pro Tevu dominantním zdrojem metforminu.

Podle Chylíka je současný generický farmaceutický trh charakteristický velkou konkurencí a tlakem na cenu. Úspěšná firma proto podle něj musí umět co nejrychleji reagovat na změnu poptávky. U některých léčiv, která přestala být rentabilní, Teva Czech Industries ukončila výrobu. Jiné léky, které se nevyplácelo vyrábět v Izraeli, při výrobě v Opavě zůstávají rentabilní i při klesající ceně v USA. „V našich zemích se dají léky vyrábět efektivně, o tom není pochyb. Konkrétně u metforminu jsou našimi konkurenty indičtí farmaceutičtí výrobci a rozhodně ten produkt nevyrábějí laciněji, než jej dokážeme vyrobit my. Tento průmysl není jen otázkou ceny lidské práce. Rozhoduje v něm know‑ ‑how, největším potenciálem generické firmy jsou lidé,“ míní Chylík.

Opavský závod je součástí skupiny Teva od roku 2006. Dlouhou tradici tu má výroba nesterilních kapalných lékových forem, jako jsou nosní spreje, kromě toho se tu vyrábějí kapsle, tablety, želatinové tobolky.

Teva Czech Industries má přes 1 500 zaměstnanců, loni vykázala tržby přes devět miliard korun. Z toho 65 procent přináší prodej léčivých přípravků, zbytek výroba účinných látek. Na export jde 90 procent vyrobených produktů, konkrétně 45 procent do USA a celkem na padesát různých trhů. Přitom kapacita závodu není dosud plně využita.

Noví zaměstnanci přicházejí do opavského závodu Tevy mimo jiné z regionálních středních i vysokých škol, se kterými firma spolupracuje.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…