Přeskočit na obsah

Projekt lékové poradny získal dotaci

Kliničtí farmaceuti z Nemocnice Na Homolce budou opět radit veřejnosti s užíváním léků.



Grant ministerstva zdravotnictví zaplatí provoz internetové lékové poradny spolku Průvodce pacienta. Tato poradna už v minulosti fungovala a nyní se její provoz obnovuje. Pacienti do ní mohou uvést údaje o svojí farmakoterapii a bezplatně konzultovat se zkušenými klinickými farmaceuty možné interakce nebo nežádoucí účinky. Přístup do poradny je na webových stránkách www.pruvodcepacienta. cz.

„Děkujeme ministerstvu, že považuje bezpečnou farmakoterapii za prioritu pro finanční podporu. Grant umožní pokračovat v projektu, který tým zahájil již před několika lety a který se setkal se zájmem veřejnosti,“ uvedla ředitelka Průvodce pacienta Ivana Plechatá.

Schválená výše dotace na projekt Léky bezpečně a účelně je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví 133 000 korun. Kromě internetové poradny je součástí projektu i další edukace pacientů, zejména seniorů, například přednášky.

Na dotazy pacientů bude odpovídat tým zkušených klinických farmaceutů pod vedením Milady Halačové, vedoucí Oddělení klinické farmacie v Nemocnici Na Homolce (NNH). Kromě základního posouzení kombinace užívaných léků se poradna chce věnovat i širšímu poradenství a zvyšování lékové gramotnosti pacientů. Tedy tématům, jako jsou potravinové interakce, porozumění příbalové informaci, riziko předčasného ukončení léčby, správné uchovávání léků nebo vhodný postup v případě podezření na výskyt nežádoucího účinku.

„Neinformovanost pacienta, nedodržování režimu při užívání léčiv, lékové interakce a nežádoucí účinky vedou k selhávání léčby nebo naopak k riziku poškození pacientů. Je také třeba, aby pacienti nepodceňovali vliv potravin, čajů či doplňků stravy, které si kupují v lékárně nebo v drogerii,“ upozorňuje Milada Halačová.

Nemocnice Na Homolce vedla podobný projekt s finanční podporou ministerstva zdravotnictví už roce 2017. Během šesti měsíců kliničtí farmaceuti řešili 296 dotazů, z nichž 219 bylo pacientských, 55 lékařských a 22 od lékárníků. Výsledkem bylo na šest set farmaceutických doporučení.

„Jsem rád, že se NNH může již několik let na projektu podílet. Jako lékař chápu, že léková gramotnost zvyšuje ochotu pacientů spolupracovat na léčbě s lékařem,“ uvedl ředitel NNH Petr Polouček.

Jak upozorňuje organizace Průvodce pacienta, rizika chybného užívání léků jsou celosvětovým problémem. K řešení těchto pochybení proto vyzvala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Například jen v USA je ročně 1,3 milionu pacientů poškozeno chybami v užívání léků. Náprava těchto chyb stojí procento veškerých výdajů na zdravotnictví, což dosahuje v případě Spojených států amerických 42 mld. USD za rok.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…