Přeskočit na obsah

Zkušenosti lékařů z univerzity v Če-ťiangu

Čínští lékaři, kteří léčili kriticky nemocné v nemocnici univerzity v čínském Če-ťiangu, za pomoci nadací Jack Ma a Alibaba vydali 18. března 2020 souhrn svých zkušeností v elektronické podobě Handbook od COVID‑19 Prevention and Treatment. Je dostupná ke stažení (např. skrze QR odkaz).


V předmluvě autorský tým (pod vedením prof. Tingbo Lianga, Chairman of The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine) píše:

„Jsme vystaveni bezprecedentní globální válce a celé lidstvo čelí stejnému nepříteli – novému koronaviru. A prvním bojištěm je nemocnice, kde jsou našimi vojáky zdravotničtí pracovníci.

Abychom tuto válku vyhráli, musíme se nejprve ujistit, že je náš zdravotnický personál zajištěn dostatečnými zdroji, včetně zkušeností a technologií. Také se musíme ujistit, že nemocnice je bojiště, z něhož byl koronavir odstraněn, nikoli místo, kde nás porazí.

Nadace Jack Ma a Nadace Alibaba proto svolaly skupinu lékařských odborníků, kteří se právě vrátili z front boje s pandemií. S podporou První nemocnice, Lékařské fakulty Zhejiang University (FAHZU), byl rychle publikován průvodce klinickými zkušenostmi s léčbou tohoto nového koronaviru. Průvodce léčbou nabízí rady a doporučení proti pandemii pro zdravotnický personál ve světě, který se chystá vstoupit do války…

Tým lékařů z FAHZU podstupoval velké riziko při léčbě nemocných s COVID‑19 a své zkušenosti zaznamenal pro ostatní lékaře v této publikaci. V posledních 50 dnech bylo do FAHZU přijato 104 potvrzených infikovaných, z toho bylo 78 těžkých a kriticky nemocných. Díky průkopnickému úsilí zdravotnického personálu a díky aplikaci nových technologií se stalo něco neuvěřitelného. Žádní zaměstnanci nebyli infikováni, nebyla stanovena mylná diagnóza a žádný pacient nezemřel.

V současnosti, v době pandemie, jsou tyto zkušenosti nejcennějším zdrojem informací a nejdůležitější zbraní pro zdravotnické pracovníky v první linii. COVID‑19 je zcela nová nemoc a Čína čelila pandemii jako první. Izolace, diagnostika, léčba, ochranná opatření a rehabilitace, s tím vším se začínalo od nuly. Doufáme, že tato příručka poskytne lékařům a sestrám v jiných postižených oblastech světa cenné informace.

Pandemie COVID‑19 je společným úkolem, kterému čelí lidstvo ve věku globalizace. V této chvíli je sdílení informací a zkušeností bez ohledu na to, kdo a kde jste, naší jedinou šancí na výhru. Skutečným řešením této pandemie není jen izolace, ale spolupráce.

Tato válka právě začala.“

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené