Přeskočit na obsah

Zápisník z NY: Kulminace

Většina nemocničních oddělení, včetně chirurgie, dětského a poporodního je přestavěná na covidové jednotky, stejně jako konferenční místnost. Jen z přeměny nemocniční jídelny nakonec sejde. Někdo si asi nakonec uvědomil, že s prázdnými žaludky se moc dlouho pracovat nedá.

Převážíme pacienty do dvou mateřských nemocnic na Manhattanu. Operační, pooperační, katetrizační i endoskopické sály jsou plné intubovaných pacientů. Pediatrická, chirurgická a neurologická jipka jsou taky plně covidové.

Kapacita nemocnice přesáhne 110 procent. Drtivá většina přijatých pacientů je covid pozitivní. Pandemická křivka dosáhne vrcholu. To víme s určitostí až za pár dní, kdy počet nových pacientů pomalu klesá, a propuštěných a zemřelých je více, než nově přijatých. Počet nových intubací ale podle očekávání ještě stále stoupá. Stejně jako počet úmrtí. U zadního vchodu nemocnice se objevují chladírenské vozy. Jeden, dva, nakonec je přistavený třetí, zatím poslední. Píše se 1. duben. Kéž by to byl apríl!

Ne, italská apokalypsa se nekoná, ale myslím, že to bylo o fous. Pro všechny pacienty jsme měli tři nejdůležitější život zachraňující věci – personál, místo a vybavení, včetně ventilátorů.

Přicházejí další pozitivní zprávy. Dne 22. dubna oslavujeme 750 covid pozitivních apcientů propuštěných z nemocnice. Jeden z jiných byl celé týdny připojený na ECMO. Tak jako v jiných nemocnicích, i my vyprovodíme každého propuštěného špalírem vytvořeným tleskajícím personálem. Infantilní událost pro nezúčastněného, nám ale dodává sílu do dalších hodin a dnů práce.

Pandemická křivka se oplošťuje. Diskutuje se rozvolňování vládních nařízení, venku začíná jaro. Emergency room se plní normálními, necovidovými pacienty. Tedy těmi, kteří se dříve báli jít do nemocnice a těmi, jejichž léčba byla kvůli pandemii opožděna a odložena.

To vše zřejmě přispěje k další, trochu jiné epidemii. Boj o záchranu životů pokračuje, boj o záchranu ekonomiky začíná. Najít rovnováhu mezi ztracenými životy a ztracenými dolary, to bude pro New York asi nejtěžší zkouška v jeho historii. New York je na katastrofy zvyklý. Například v říjnu 2012 zaplavila mamutí bouře Sandy jih Long Islandu a Manhattanu.

K datu 7. dubna zemřelo v NY City více lidí na nový koronavirus, než při útocích 11. září 2001.

Nikdy nezapomenu, jak jsem tehdy z desátého patra nemocnice s hrůzou sledovala, jak mizí dvojčata z ikonického newyorského horizontu. Tehdy jsme vyklidili nemocnici, darovali krev a čekali na příliv pacientů. Kromě pár hasičů, kteří se nadýchali kouře a prachu, žádní nedorazili. Téměř 3000 lidí bylo pohřbeno na místě.

Tehdy v září viditelný nepřítel během chvilky změnil panorama New Yorku. Současný neviditelný nepřítel bude ještě dlouho zasahovat newyorské srdce – liduprázdné Times Square, Broadway, Brooklyn Bridge, Little Italy, Central Park… Vše bude jiné. Jen čas ukáže, jak bude vypadat nový normál. Pandemie COVID-19 bude rozhodně navždy zapsaná v učebnicích historie a SARS-CoV2 bude samostatnou kapitolou a otázkou u zkoušek na medicíně.

V rádiu po dlouhé době slyším písničku „Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)”. Baz Luhrmann v ní zpívá: „Live in New York City once, but leave before it makes you too hard, live in Northern California once, but leave before it makes you too soft”. Zkus žít v New Yorku, ale odejdi z něj dřív, než se příliš zatvrdíš, zkus žít v Severní Kalifornii, ale odejdi dřív, než moc změkneš. Myslím, že ještě nejsem dost tvrdá na to, abych z tolik zkoušeného a zároveň fascinujícího New Yorku odešla.

Předchozí díly:

Zápisník z NY: První COVID pozitivní pacient na Long Islandu

Zápisník z NY: Karanténa

Zápisník z NY: Nemocnice

Zápisník z NY: Policista

Zápisník z NY: Učíme se

Zápisník z NY: Všichni na palubu

Zápisník z NY: Emergency room

Zápisník z NY: Stan? Ano, stan

Zápisník z NY: Home, sweet home

 

Kritické dny epidemie COVID-19 očima lékařky na předměstí New Yorku – v univerzitní nemocnici v Mineole

Jedním z míst nejhůře postižených koronavirovou epidemií se stalo americké velkoměsto New York a stejnojmenný stát Spojených států amerických.

Na vrcholu epidemie přijaly nemocnice ve státě New York denně tři tisíce nových pacientů s COVID-19. Podle Worldometru k 1. květnu ve státě New York zemřelo na COVID-19 přes 24 000 lidí. To znamená asi 1227 lidí na million populace. Většina z úmrtí je v 8,3milionovém NY City. Podle stejného zdroje měla ke stejnému datu Česká republika 240 úmrtí, tedy 22 na milion populace.

Dr. Alzbeta Sykora-Azzara MD je internistka, která pracuje v New Yorku od roku 2000.
Z toho už 12 let v nemocnici NYU Winthrop Hospital. Studovala na LF UP Olomouc, a medicínu ukončila na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené