Přeskočit na obsah

S uznáváním protilátek se čeká na PREVAL II

Lidé, kteří prodělali COVID-19, ale nebyli evidovaní v době své nákazy s pozitivním testem, nadále nemohou oficiálně prokázat svou bezinfekčnost. Změnit by to mohla studie PREVAL II, která má přinést nové důkazy ohledně vývoje imunity po infekci.

Cílem studie je doplnit informace o reálném stavu přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti viru SARS-CoV-2 na vzorku přibližně osmi tisíc osob včetně chronických pacientů, zdravotnického personálu a osob testovaných na jaře 2020 při první fázi studie. Protilátky a buněčnou složku imunity budou u účastníků testovat Institut klinické a experimentální medicíny, Fakultní Thomayerova nemocnice a Fakultní nemocnice Olomouc.

Institut klinické a experimentální medicíny se zaměří ve studii PREVAL II na své pacienty s chronickým onemocněním plus osoby oslovené Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Fakultní Thomayerova nemocnice prověří imunitu u svých zdravotnických pracovníků. Fakultní nemocnice Olomouc osloví účastníky první studie PREVAL loni.

První dílčí výsledky by měly být do dvou měsíců. Celkově má být studie uzavřená do konce letošního roku. „Studie nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod,“ uvedl Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

Loni v dubnu se studie PREVAL zúčastnilo přes 27 000 lidí, podíl nakažených byl tehdy v řádech jednotek promile. Nutnost zakotvit uznávání protilátek k prokázání imunity místo očkování, negativního testu nebo prodělané nemoci v posledních šesti měsících potvrdil i soud.

Rada pro zdravotní rizika se shodla na tom, že po prodělaném covidu a absolvovaném očkování nebude zatím potřeba posilující dávka vakcíny. „U těch lidí, kteří prodělali nemoc a zároveň byli plně naočkovaní, tak tam není nutné, aby absolvovali tu třetí, posilující dávku. To by mělo být dostatečné pro ochranu člověka a snižuje to výrazně riziko, že nakazí někoho dalšího,” uvedl ministr Vojtěch.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené