Přeskočit na obsah

Nový lék na chřipku úspěšný u FDA

Ve Spojených státech bude lék obchodovat firma Genentech ze skupiny Roche.

„Jedná se o první novou antivirovou léčbu chřipky s novým mechanismem účinku schválenou FDA za téměř dvacet let. Tento nový léčivý přípravek poskytuje důležitou další možnost léčby,“ uvedl komisař FDA Scott Gottlieb, M.D. Poznamenal ale, že léky proti chřipce nejsou náhradou za každoroční očkování. „Každoroční očkování je primárním prostředkem prevence a kontroly výskytu chřipkových onemocnění,“ uvedl.

Lék Xofluza se užívá jen v jedné tabletě, zatímco dosavadní antivirotika jako Tamiflu a Relenza berou pacienti několik dní. Tamiflu se doporučuje užívat dvakrát denně po dobu pěti dnů. Baloxavir marboxil byl ve studiích úspěšnější také ve snížení virové nálože v těle a zkrácení doby, po kterou se virus dále uvolňoval. Tím by se mělo omezit další šíření choroby.

Baloxavir marboxil je FDA schválený jen pro pacienty starší 12 let. Podává se do 48 od vzniku symptomů. „Když je léčba zahájena do 48 hodin po onemocnění příznaky chřipky, mohou antivirové léky utlumit příznaky a zkrátit dobu, kdy se pacienti cítí špatně,“ říká Debra Birnkrant, MD z FDA. „Je důležité mít více možností léčby, které fungují proti viru různými způsoby, protože chřipkové viry se mohou stát odolné proti antivirovým lékům,“ dodává. Nové léčivo má být účinné i proti těm kmenům chřipky, které vyvíjejí rezistenci vůči inhibitorům neuraminidázy.

Firma Roche uvedla, že uvede Xofluzu do USA za cenu 150 dolarů za dávku. Xofluza je od února schválená na trhu v Japonsku. Do konce roku má být předložena ke schválení v Evropské unii.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…