Přeskočit na obsah

Fórum MT: Co s přebytky na účtech zdravotních pojišťoven

Aktuální součet zůstatků na účtech zdravotních pojišťoven pokrývá péči v průměru jen na 20 dní. Zdravotnictví má na rok zhruba 300 miliard korun, v systému by na konci roku měla být rezerva 17 miliard.

Podle ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, je nutné, aby zdravotní pojišťovny v časech ekonomického růstu vytvářely rezervy na horší časy. Použít rezervy na navýšení platů v příštím roce by považoval za krátkozraké. „Ekonomika funguje v cyklech, a přestože je nyní na vrcholu a nejsou v současnosti žádné signály o tom, že by ji v nejbližší době čekal propad, musíme být na tuto situaci připraveni,“ uvedl.

Tomaschoff

Ing. Ladislav Friedrich, CSc., prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR připomněl studii, podle které by v případě recese dosavadní přebytky pomohly oddálit zpožďování plateb o rok nebo dva. Podotkl, že tak vysoký nárůst zdravotnického rozpočtu, jako v roce 2018 a 2019 ještě nikdy nebyl. „Pokud by si nemělo zdravotnictví vystačit ani s takovým růstem zdrojů, pak rychle proveďme dlouho doporučované reformy nebo přidejme z našich daní. Toto rozhodnutí nás stejně čeká a vůbec kvůli tomu nemusíme utratit dnešní, dosud jasně nedostatečné rezervy. To by vůbec nic nevyřešilo,“ upozorňuje Friedrich.

Jenže ani v této situaci růstu není podle Ing. Jaroslavy Kunové, výkonné ředitelky Asociace nemocnic ČR, jisté, že zdravotnickým zařízením budou nárůsty domluvené na letošní rok stačit. „Pokud se ukáže, že dohodnutý objem prostředků nestačí, je otázkou, zda část rezerv zdravotních pojišťoven nepoužít v zájmu udržení dostupnosti zdravotní péče,“ píše Kunová.

citát MT22 Friedrich

MUDr. Milan Kubek, prezident České lékařské komory soudí, že český systém veřejného zdravotního pojištění je koncipován jako průběžný a ne na to, aby spořil na horší časy. „Pokud by rezervy měly mít význam, musely by být v řádu desítek miliard korun, a to je nereálné. Tvořit rezervy, které nemají význam, jen proto, „aby to dobře vypadalo“, je nesmysl,“ myslí si Kubek. „Zdravotnictví se rozpadá a veřejné zdravotní pojišťovny vytvářejí zisk, který nemá žádný význam. Prostě Kocourkov,“ uzavřel.

Alespoň část rezerv použít hned, to by doporučoval i MUDr. Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. „Zásadně nejsem zastáncem myšlenky tyto peníze vydrancovat. Ale použít třeba čtyři miliardy na potřebné navýšení platů lékařů by bylo z mého pohledu možné,“ uvedl Engel.

 

Citát MT22 Kubek

Podle Doc. MUDr. Romana Šmuclera, CSc., prezidenta České stomatologické komory, by měl stát platit za takzvané státní pojištěnce tak vysoké platby, jaké jsou běžné platby ostatních pojištěnců. Nejen, že by to bylo fér. „Jakmile bude stát platit jako ostatní, zbavíme se nutnosti věštit krize, neboť to, že se stane z člověka nezaměstnaný, nebude pro zdravotnictví mnoho znamenat (ani by z logiky věci nemělo),“ uvedl Šmucler.

Čtěte plné znění Fóra MT: Přebytky na účtech zdravotních pojišťoven – kam s nimi?

 

Čtěte také

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…