Přeskočit na obsah

Odbory dál povede Dagmar Žitníková

Místopředsedy byli zvoleni Lubomír Francl a nově Jana Hnyková. Dosavadní místopředsedkyně odborového svazu Ivana Břeňková znovu na tuto funkci nekandidovala. „Na odborovém svazu ale zůstává jako zaměstnanec a dál se bude věnovat kolektivnímu vyjednávání na všech úrovních, ekonomice, zvláště platům a mzdám, a mezinárodním záležitostem,“ uvedla mluvčí svazu Marie Klírová.

Odborový svaz trvá na tom, že by se tabulky odměňování v nemocnicích příspěvkových organizacích a v obchodních společnostech měly sjednotit. Rozdíly v odměnách za stejnou práci v různých nemocnicích jsou podle odborářů příliš velké. „Připadá nám nenormální a nemorální, že rozdíly jsou až deset tisíc korun,“ řekla na sjezdu svazu jeho předsedkyně Dagmar Žitníková.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však v diskuzi s delegáty sjezdu odmítl, že by se mohly platy a mzdy v nemocnicích sjednotit. Premiér Andrej Babiš (ANO) odborářům řekl, že s požadavky na vyšší odměny se mají obracet na ředitele, kteří jsou odpovědní i za to, aby měli dost personálu.

Sjezd odborového svazu mimo jiné vyzval vládu, Parlament a samosprávy, aby zajistily dodržování zákoníku práce a zvýšily objemy financí na zdravotnictví a sociální služby na úroveň obvyklou v Evropské unii.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sdružuje více než 25 tisíc zaměstnanců pracují ve zdravotnictví a sociálních službách.

 

Usnesení VIII. sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR
 
Delegáti VIII. sjezdu:
• konstatují, že se i přes obrovské úsilí OS stále nepodařilo významně zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách.
• připomínají, že v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb chybí tisíce zaměstnanců, vrcholí personální krize, porušuje se zákoník práce a další právní předpisy.
• zdůrazňují, že stále trvá rozdílné odměňování podle právních forem jednotlivých zařízení. Odměňování zaměstnanců podle rozdílných právních forem nemocnic je nadále neúnosné. Rozdíly mezi průměrnými platy a mzdami v nemocnicích jsou řádově tisíce korun měsíčně. Proto je nezbytné, aby všechna zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče, která jsou financována z veřejných zdrojů, přešla na odměňování zaměstnanců podle jednotného platového systému.
• považují za zásadní stabilizační prvek do budoucna průběžné zvyšování ceny práce a snížení délky pracovní doby.
 
Delegáti VIII. sjezdu vyzývají vládu, Parlament a samosprávy:
• začněte okamžitě v součinnosti jednat, řešte dlouhodobé problémy.
• zachovejte zdravotnictví a sociální služby jako veřejné služby ve veřejném zájmu, financované z veřejných zdrojů, nedovolte zhoršování dostupnosti a kvality poskytované péče.
• zvyšte objemy financí na zdravotnictví a sociální služby na úroveň obvyklou v EU.
• vytvořte pracovníkům ve zdravotnictví a sociálních službách bezpečné a dobré pracovní podmínky. Zvyšte objem finančních prostředků na oblast BOZP.
• zajistěte dodržování zákoníku práce a dalších platných právních předpisů.
• odstraňte nerovnost v odměňování zaměstnanců zdravotnictví a sociálních služeb podle právních forem zařízení a vytvořte podmínky pro personální stabilizaci a nábor nových zaměstnanců.
• zajistěte udržení a další rozvoj ochrany veřejného zdraví a stabilitu pro zaměstnance hygienické služby a zdravotních ústavů.
 
Delegáti VIII. sjezdu OS vyzývají sociální partnery:
• dodržujte a rozvíjejte pravidla vedení sociálního dialogu. Sociální dialog a kolektivní vyjednávání na všech úrovních zajišťuje sociální smír a vede k rozvoji zdravotnictví a sociálních služeb jako celku.
 
Delegáti VIII. sjezdu OS vyzývají Ministerstvo zdravotnictví:
• realizujte, na základě skutečností předložených NZIS, systémové řešení úhrad zdravotní péče v ČR a odstraňte nedůvodné rozdíly v úhradách pro jednotlivé nemocnice.
• sjednoťte výši příplatků pro jednotlivé skupiny zaměstnanců při vyplácení příplatku za směnnost, případně dalších příplatků.
• rozvíjejte lázeňství jako důležitou součást prevence a léčby. Zvýšení financí do lázeňství umožní zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců.
• řešte ve spolupráci s MPSV a zdravotními pojišťovnami nedostatečné financování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. Stávající postoj Ministerstva zdravotnictví k hrazení a potřebě zdravotní péče v pobytových zařízeních je alarmující. Snížením počtu všeobecných sester dochází v pobytových zařízeních sociálních služeb ke snížení kvality až ohrožení zdravotní péče, která je zde kvůli zdravotnímu stavu klientů nezbytná.
 
Delegáti VIII. sjezdu OS vyzývají Ministerstvo práce a sociálních věcí:
• zabezpečte pravidelné finance na poskytování kvalitních a dostupných sociálních služeb.
• zajistěte rozvoj všech typů sociálních služeb.
• řešte nedostatek zaměstnanců v sociálních službách a podhodnocení odměn za jejich práci.
 
Delegáti VIII. sjezdu jsou zásadně proti další liberalizaci zákoníku práce a ukládají výkonné radě a vedení OSZSP ČR podniknout v součinnosti s ČMKOS všechny potřebné kroky, aby se pracovnímu právu v České republice vrátila jeho ochranná funkce ve prospěch zaměstnanců.
Delegáti VIII. sjezdu požadují, aby vysoce exponované profese ve zdravotnictví a sociálních službách měly nárok na dřívější odchod do důchodu a odpovídající sociální program, který jim zajistí dostatečnou regeneraci a umožní eliminovat vliv rizikových faktorů.
 
Delegáti VIII. sjezdu připomínají, že resorty zdravotnictví a sociální péče jsou významně podfinancované. Proto podporují zavedení účelově určených daní z návykových látek, jejichž výnos bude směřovat do systému veřejného zdravotního pojištění. Opakovaně také podporujeme zavedení daně z finančních transakcí jako jednu z možností zvýšení příjmů veřejných rozpočtů a následné využití příjmů z těchto daní na rozvoj veřejných služeb.
 
Delegáti VIII. sjezdu podporují účast OS v mezinárodních evropských odborových orgánech a pracovních strukturách, ve kterých budou prosazovat zájmy členů odborového svazu a podporovat kampaně proti komercionalizaci veřejných služeb, proti násilí na pracovišti, za bezpečné pracoviště a nárok na zdravotní péči a sociální služby pro všechny.
 

 

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…