Přeskočit na obsah

Stát znovu jedná s Prahou o Bulovce

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl novému primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti) směnu několika pražských nemovitostí státu a Prahy tak, aby stát mimo jiné získal celý areál Nemocnice Na Bulovce. V současnosti vlastní většinu nemovitostí Bulovky Praha. Podle premiéra by tento krok pomohl významně zlepšit stav areálu Bulovky, který vyžaduje velké investice. Také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch MT potvrdil, že chce na toto téma vyvolat s vedením Prahy co nejdříve jednání.

Podle ředitele Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka není převzetí pozemků a budov státem jediná možnost. Spolupráce s Prahou podle něj může být pro Bulovku i plusem. „Praha je bohatá a dokud do nemocnice město investuje, může to být výhoda. Kdyby to stát převzal, spadne to do velkého balíku zdravotnických zařízení, která mají každé svoje problémy, a může na nás zbýt peněz méně. Aby to fungovalo, je třeba s Prahou spolupráci dobře nastavit,“ uvedl Kvaček.

Ze strany města býval argument, že do areálu Bulovky nebude investovat, protože nemocnice není jeho. To se v posledních letech postupně měnilo. Nyní má Praha ve svém investičním plánu rekonstrukci a přístavbu chirurgického pavilonu za 500 milionů korun. Měla by začít na konci příštího roku.

Čtěte také

Je otázka, jak se k věci postaví současné vedení Prahy ve složení Piráti, Praha Sobě a TOP 09 a STAN. Ředitel nemocnice se bude snažit přesvědčit radu města, že pacientovi nezáleží na tom, kdo nemocnici provozuje. „Nedovedu si představit, že by někdo městu zazlíval, že investuje do svých budov, ve kterých je veřejná nemocnice,“ argumentuje Kvaček. Ten už absolvoval krátkou schůzku s novou pražskou radní pro zdravotnictví. Přesnou strategii pro oblast zdravotnictví ale podle něj pražští politici teprve hledají. „Obávám se, abychom se netočili další dva roky na diskuzích, které se tu opakují třicet let. To by bylo zhoubné,“ dodal Kvaček. Mluvčí primátora na dotaz MT do uzávěrky nereagovala.

Kvaček vede Nemocnici Na Bulovce od září. Bývalá ředitelka Andrea Vrbovská čelí obvinění z manipulace veřejnými zakázkami, mimo jiné tendrem na úklid. Zakázky měly získávat firmy spojené se severočeským podnikatelem Tomášem Horáčkem, který je také obviněný. Velké množství nákupů léků a zdravotnického materiálu šlo mimo režim výběrových řízení. Současné vedení nemocnice uvádí, že ještě do konce roku přesoutěží zakázky za zhruba 320 milionů korun.

Bulovku tíží dluhy, přestože v roce 2014 dostala provozní dotaci od státu 200 milionů korun při ročním obratu 3,1 miliardy korun. Letošní rok uzavře zřejmě hospodaření ve ztrátě 200 milionů korun. Nemocnice má podle Kvačka třičtvrtě miliardy korun závazků po lhůtě splatnosti a spolu se závazky ve splatnosti celkem zhruba miliardu korun. Aby zlepšila vztahy s dodavateli, chystá se Bulovka refinancovat svůj dluh. Dodavatelé by podle plánu měli získat sto procent svých pohledávek formou jejich prodeje bankám a banky by Bulovce nastavily splátkový kalendář tak, aby nemocnice během zhruba osmi let dluh umořila.

Další problém nemocnice je nedostatek sester, kvůli kterému je uzavřeno už 170 lůžek z celkových zhruba 1100. Mimo jiné je mimo provoz polovina interny. Do plného stavu chybí více než sto zdravotních sester, v současnosti jich tu pracuje 830. Bulovka otevře firemní dětskou skupinu a zkusí navázat spolupráci s ukrajinskou zdravotnickou školou. „Jedním z důležitých úkolů je změnit image nemocnice,“ uvedla náměstkyně ředitele Hana Roháčová. A to jak směrem k pacientům, tak ke zdravotníkům.

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené