Přeskočit na obsah

Bojujte s klimatickou změnou, vyzývá lékaře šéf WMA

Zvrátit klimatickou změnu by mohlo být největším zdravotním úspěchem 21. století, uvedl v prosinci Dr. Eidelman. Lékaři by se podle něj měli plně zapojit a podílet se na obraně svých pacientů před následky změny klimatu.

Lékaři by v této otázce podle něj mohli plnit výraznou roli. Nejen v tom, že léčí následky různých vlivů, které souvisejí s klimatickou změnou. Nejen tím, že se sami mohou snažit ve své práci volit řešení šetrná k přírodě. Zároveň ale mají také možnost působit na své pacienty radou. „Měli bychom pacientům pomoci porozumět tomu, že mohou pomoci zmírnit projevy změny klimatu tím, že budou více uvědomělí při dopravě, že budou bydlet v ekologicky šetrném bydlení a uvědoměle jíst - což znamená méně masa, méně plýtvání potravinami a používání méně jednorázových výrobků a obalů,“ uvedl Dr. Eidelman.

Při vlastním výkonu povolání podporuje Světové lékařská asociace lékaře v hledání cest, které jsou k přírodě šetrnější. Například prostřednictvím iniciativy Green doctor. Moderní medicína je totiž náročná na energie i na spotřebu materiálů.

Lékařské osobnosti by také měly podle Dr. Eidelmana hovořit o klimatické změně s politiky, upozorňovat na její dopady na zdraví a na utrpení pacientů. K častým hrozivým ekonomickým předpovědím tak mohou přidat do politické debaty o klimatické změně lidský rozměr.

Světová lékařská asociace je nezávislá konfederace lékařských asociací. Jejich 113 členských společností reprezentuje přes milion lékařů.

Čtěte také
 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…