Přeskočit na obsah

Stoprocentní bezpečnost zajistit nemůžeme

Co aktuálně můžete ve Všeobecné fakultní nemocnici dělat v reakci na útok střelce ve FN Ostrava?

Zvedneme znovu celý náš plán ostrahy objektů a podíváme se, co můžeme udělat navíc. Je ale potřeba říct s chladnou hlavou, byť to nezní populárně, že stoprocentní bezpečnost pacientů a personálu nejsme schopni zajistit už proto, že nemocnice je zařízení otevřené. Nemocné lidi sem vozí sanitky, chodí sem nemocní lidé na ambulanci, nemůžeme je všechny nechat procházet bezpečnostními rámy.

 

Jak je ve VFN zajištěna ochrana pacientů a zaměstnanců?

Měli jsme školení ochrany měkkých cílů, trénovali jsme i teroristický útok a napadení personálu útočníka nožem. Mělo to velký ohlas, byl o to zájem, takže je evidentní, že personál si uvědomuje, že tyto věci se mohou dít. Hodláme v tom pokračovat.

Ochrana objektů ve zdravotnictví je velmi podobná ve VFN, FNO či jiné nemocnici: na exponovaných místech jsou kamerové systémy, přístupy na lůžková oddělení, zejména dětská oddělení, intenzivní péče a pro jiné křehké pacienty jsou pod čipem nebo videotelefonem a zámkem, takže jistě to není korzo. Ale ambulantní provozy nebo standardní lůžková oddělení jsou právě naopak otevřená, zvelebená, zlidštěná, aby působila přátelsky vůči pacientům a aby byly prostory příjemné. Nevypadají ani moc jako nemocnice, ovšem za tu cenu, že tam nejsou bezpečnostní rámy. Je to něco za něco.

 

Co mohou udělat zdravotníci ve chvíli, kdy se takový útok děje? Jak v té situaci reagovat?

Pokud přijde na ambulanci ozbrojený pacient a začne střílet po jiných pacientech, tak nemáte jinou šanci, než se schovat a doufat, že se netrefí do vás. To je i obsahem všech školení sebeobrany. Proti střílejícímu útočníkovi zakročit nemůžete, jenom se schovat, nemůžete mu zkoušet vytrhnout zbraň. Chápu, že je to trochu bezmoc nebo odevzdanost, ale s chladnou hlavou je nutno říct, že v tu chvíli se tomu zabránit nedá.

Jediná cesta, jak podobným útokům zabránit z 99 procent, by bylo přeměnit nemocnici v letištní budovu - nainstalovat všude rámy a detektory. Pak ale zkolabuje zdravotní péče, protože budou pacienti stát fronty, aby se vůbec dostali do nemocnice, všude je budou opakovaně kontrolovat. Pacient, který má akutní potíže, bude pípat v rámu a nedostane se mu včas péče. To také nejde.

 

Pro zdravotníky ve FN Ostrava musel být vražedný útok obrovský šok. Budou mít nějakou další péči, aby se předešlo postraumatické poruše?

V nemocnicích včetně naší fungují interventi, skupina lidí, kteří jsou schopni poskytnout akutní psychologickou pomoc. Předpokládám, že tuto péči dostanou. Protože ale jsem v lednu 2017 z FN Ostrava odešel, přijde mi nepatřičné se k situaci nemocnice vyjadřovat.

 

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…